HT Roeirace
Het roeien op Terschelling is begonnen met sprintwedstrijden in de haven.
Ontstaan en korte geschiedenis van de Harlingen – Terschelling roeiwedstrijd (HT-race)
Het roeien op Terschelling is begonnen met sprintwedstrijden in de haven. Deze worden voor de eerste keer gehouden in 1966, in een feestweek ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gebouw van de Hogere Zeevaartschool Willem Barentsz (WBS). Roeiwedstrijden vond men wel goed passen bij de zeevaartschool dus in 1967 moeten de roeiwedstrijden ook doorgaan. Maar de school beschikt niet over twee gelijkwaardige sloepen. De toenmalige inspecteur van het onderwijs meldde dat er bij de Stoomvaart Maatschappij genoeg sloepen liggen en er wordt voor een redelijke prijs twee identieke sloepen aangekocht. Die worden gedoopt als “Houtman” en “De Rijp”.
De sprintwedstrijd wordt elk jaar geroeid en krijgt de naam: Tom Bloem wedstrijd. Jaar na jaar wint de ploeg van de OKA18 deze wedstrijd, of zij nu wel of niet trainen, het maakt niet zoveel uit. De ploeg is gewoon ijzersterk. Vervolgens lopen de vertelde verhalen wel eens wat uiteen. Het vervolg hieronder geeft aan hoe het ongeveer gegaan is.
Uiteraard stonden de roeiers van de WBS er niet bij te juichen, dat ze steeds verslagen werden met de roeiwedstrijden en zij merken op dat wanneer de wedstrijd langer zou zijn, het nog valt te bezien of de OKA ook zou winnen. De mannen van de OKA laten zoiets niet op zich zitten en ze vinden de overtocht over Het Kanaal, tussen Calais en Dover, wel wat. Praktijkleraar Gerrit van Leunen, belast met de zorg voor de sloepen van de zeevaartschool, gaat hier niet mee akkoord. Hij stelt voor om de Waddenzee over te steken, of te wel van Harlingen naar Terschelling roeien.
Het idee krijgt gestalte
In 1975 viert de zeevaartschool haar honderdjarig bestaan. Het idee begint gestalte te krijgen. Er wordt afgesproken om niet alleen te gaan roeien maar het samen met een ploeg van de WBS te doen. Het zal ook geen wedstrijd worden, maar een prestatietocht. Het plan wordt voorgelegd aan de commissie die de manifestatie “100 jaar hogere zeevaartschool” organiseert. De commissie heeft er drie uren voor nodig om de voor en tegens (vragen om doden) af te wegen. Uiteindelijk wordt het plan in stemming gebracht en het resultaat is drie voor en twee tegen. Bij een andere uitslag had de “roei”wereld er heel anders uitgezien. Was er dan wel een “roei”wereld geweest?
Twee weken af en toe trainen moet genoeg zijn en op zaterdag 21 juni 1975 is het zover.
Lang blijven de sloepen, ondanks de afspraak, niet bij elkaar. Commentaar van de OKA ploeg: “als we roeien, dan roeien we, we kunnen niet langzaam gaan roeien.
De namen van de eerste deelnemers:
WBS Stuurman Paul Boonstra, W v.d. Meulen, C. Collens, R.S. van Dijk, L.J. van Kampen, H. Bartels, G. Bokma, R. Wellens, H. Trouw, F. Hoiting, H. Zwaan, W. de Groot.
OKA18 Stuurman Jaap Roos, Hessel v.d. Kooij, Cees van Dieren, Jetze de Beer, Dirk Verhagen, Floris Haan, Willem Kooijman, Cor Schroor, Douwe Wiegman. Reserves: Jan Smit, André Langerak.
Typ hieronder je zoekopdracht. Heb je geen specifieke zoekopdracht, klik dan op zoeken en vind alle resultaten